Субота
20.04.2024
08:18

Закони про лікарську таємницю - Форум лікарів

[ Головна · Учасники · Правила форуму · Пошук · Нові повідомлення ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум лікарів » Юридична консультація » Лікарська таємниця » Закони про лікарську таємницю
Закони про лікарську таємницю
HOUSEДата: Неділя, 16.08.2009, 19:01 | Повідомлення # 1
Профі
Група: Адміністратори
Повідомлень: 451
Статус: Offline
ВИТЯГИ
з законів України про лікарську таємницю

Цивільний кодекс України:

Ст.286
1. Фізична особа має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при її медичному обстеженні.
2. Забороняється вимагати та подавати за місцем роботи або навчання інформацію про діагноз та методи лікування фізичної особи.
3. Фізична особа зобов'язана утримуватися від поширення інформації, зазначеної у частині першій цієї статті, яка стала їй відома у зв'язку з виконанням службових обов'язків або з інших джерел.

Закон України „Основи законодавства України про охорону здоров'я”:

Ст.40
Медичні працівники та інші особи, яким у зв'язку з виконанням професійних або службових обов'язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя громадянина, не мають права розголошувати ці відомості, крім передбачених законодавчими актами випадків.

Закон України „Про інформацію”:

Ст.46
Не підлягають розголошенню відомості, що стосуються лікарської таємниці

Закон України „Про оперативно-розшукову діяльність”

Стаття 9. Гарантії законності під час здійснення оперативно-розшукової діяльності

Під час здійснення оперативно-розшукової діяльності не допускається порушення прав і свобод людини та юридичних осіб. Окремі обмеження цих прав і свобод мають винятковий і тимчасовий характер і можуть застосовуватись лише за рішенням суду щодо особи, в діях якої є ознаки тяжкого злочину, та у випадках, передбачених законодавством України, з метою захисту прав і свобод інших осіб, безпеки суспільства.


З повагою.
 
ГістьДата: Понеділок, 14.09.2009, 11:46 | Повідомлення # 2
Група: Гості





Статья № 145 Уголовного кодекса Укр. "Незаконное разглащение врачебной тайны" - в плоть до исправительных работ до 2 лет.
 
HOUSEДата: Середа, 16.09.2009, 18:49 | Повідомлення # 3
Профі
Група: Адміністратори
Повідомлень: 451
Статус: Offline
Кримінально-процесуальний кодекс України
Стаття 69. Особи, які не підлягають допиту як свідки і особи, які мають право відмовитися давати показання як свідки
Не можуть бути допитані як свідки:
1) адвокати та інші фахівці у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, нотаріуси,лікарі, психологи, священнослужителі - з приводу того, що їм довірено або стало відомо при здійсненні професійної діяльності, якщо вони не звільнені від обов'язку зберігати професійну таємницю особою, що довірила їм ці відомості; cool


З повагою.
 
HOUSEДата: Середа, 23.09.2009, 15:47 | Повідомлення # 4
Профі
Група: Адміністратори
Повідомлень: 451
Статус: Offline
РІШЕННЯ
КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ
у справі щодо офіційного тлумачення статей 3, 23, 31, 47, 48 Закону України "Про інформацію" та статті 12 Закону України "Про прокуратуру" (справа К.Г.Устименка)

Справа № 18/203-97
30 жовтня 1997 року
№ 5-зп/1997


2. Частину п'яту статті 23 Закону України "Про інформацію" треба розуміти так, що кожна особа має право знайомитись з зібраною про неї інформацією в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, установах і організаціях, якщо ці відомості не є державною або іншою захищеною законом таємницею.

Медична інформація, тобто свідчення про стан здоров'я людини, історію її хвороби, про мету запропонованих досліджень і лікувальних заходів, прогноз можливого розвитку захворювання, в тому числі і про наявність ризику для життя і здоров'я, за своїм правовим режимом належить до конфіденційної, тобто інформації з обмеженим доступом. Лікар зобов'язаний на вимогу пацієнта, членів його сім'ї або законних представників надати їм таку інформацію повністю і в доступній формі.

В особливих випадках, як і передбачає частина третя статті 39 Основ законодавства України про охорону здоров'я, коли повна інформація може завдати шкоди здоров'ю пацієнта, лікар може її обмежити. У цьому разі він інформує членів сім'ї або законного представника пацієнта, враховуючи особисті інтереси хворого. Таким же чином лікар діє, коли пацієнт перебуває у непритомному стані.

У випадках відмови у наданні або навмисного приховування медичної інформації від пацієнта, членів його сім'ї або законного представника вони можуть оскаржити дії чи бездіяльність лікаря безпосередньо до суду або, за власним вибором, до медичного закладу чи органу охорони здоров'я.

Правила використання відомостей, що стосуються лікарської таємниці - інформації про пацієнта, на відміну від медичної інформації - інформації для пацієнта, встановлюються статтею 40 Основ законодавства України про охорону здоров'я та частиною третьою статті 46 Закону України "Про інформацію".

З А К О Н У К Р А Ї Н И
Про інформацію

Стаття 30. Інформація з обмеженим доступом

Інформація з обмеженим доступом за своїм правовим режимом
поділяється на конфіденціальну і таємну.
Конфіденціальна інформація - це відомості, які знаходяться у
володінні, користуванні або розпорядженні окремих фізичних чи
юридичних осіб і поширюються за їх бажанням відповідно до
передбачених ними умов.
...
До таємної інформації належить інформація, що містить
відомості, які становлять державну та іншу передбачену законом
таємницю, розголошення якої завдає шкоди особі, суспільству і
державі.

Стаття 46. Неприпустимість зловживання правом на інформацію
...
п 3. Не підлягають розголошенню відомості, що стосуються
лікарської таємниці, ..., крім випадків, передбачених законом.


З повагою.
 
HOUSEДата: Четвер, 24.09.2009, 12:01 | Повідомлення # 5
Профі
Група: Адміністратори
Повідомлень: 451
Статус: Offline
Закон України Про прокуратуру

Стаття 5. Функції прокуратури

Прокуратура України становить єдину систему, на яку відповідно до Конституції України та цього Закону покладаються
такі функції:
1) підтримання державного обвинувачення в суді;
2) представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом;
3) нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство;
4) нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян.
На прокуратуру не може покладатися виконання функцій, не передбачених Конституцією України ( 254к/96-ВР ) і цим Законом.
( Стаття 5 в редакції Закону N 2663-III ( 2663-14 ) від
12.07.2001 )

Стаття 20. Повноваження прокурора

При здійсненні прокурорського нагляду за додержанням і застосуванням законів прокурор має право: ( Абзац перший частини першої статті 20 в редакції Закону N 2663-III ( 2663-14 ) від 12.07.2001 )
1) безперешкодно за посвідченням, що підтверджує займану посаду, входити у приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, підпорядкованості чи приналежності, до військових частин, установ без особливих перепусток, де такі запроваджено; мати доступ до документів і матеріалів, необхідних для проведення перевірки, в тому числі за письмовою вимогою, і таких, що містять комерційну таємницю або конфіденційну інформацію.

PS. При здійсненні функцій, передбачених ст. 5 прокурор реалізує свої повноваження згідно статті 20 Закону "Про прокуратуру" (і ні в яких інших !!!).

Кримінально-процесуальний кодекс України

Стаття 97. Обов'язковість прийняття заяв і повідомлень про злочини і порядок їх розгляду
Прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя зобов'язані приймати заяви і повідомлення про вчинені або підготовлювані злочини, в тому числі і в справах, які не підлягають їх віданню.
...
Коли необхідно перевірити заяву або повідомлення про злочин до порушення справи, така перевірка здійснюється прокурором, слідчим або органом дізнання в строк не більше десяти днів шляхом відібрання пояснень від окремих громадян чи посадових осіб або витребування необхідних документів.

Заява або повідомлення про злочини до порушення кримінальної справи можуть бути перевірені шляхом проведення оперативно-розшукової діяльності. Проведення визначених у законодавчих актах України окремих оперативно-розшукових заходів проводиться з дозволу суду за погодженим з прокурором поданням керівника відповідного оперативного підрозділу або його заступника....

PPS. Диввіться ст. 9 Закону "Про оперативно-розшукову діяльність. Будь яка медична документація, інформація яка містить медичну таємницю (пояснення терміну я виклав раніше), може бути надана лише за рішенням суду.


З повагою.
 
ГістьДата: Понеділок, 28.09.2009, 21:14 | Повідомлення # 6
Група: Гості





По поводу уголовной ответственности. (некоторые коментарии к уголовному кодексу)

Ст.145.Незаконное разглашение врачебной тайны.
Умышленное разглашение врачебной тайны лицом, которому она стала известна в связи с выполнением профессиональных или служебных обязанностей, повлекшее тяжкие последствия, - наказывается штрафом до пятидесяти не облагаемых налогом минимумов доходов граждан или общественными работами на срок до двухсот сорока часов, или лишением
права занимать определённые должности или заниматься определённой деятельностью на срок до трёх лет, или исправительными работами на срок до двух лет.
Анализ состава преступления. (юридический анализ)
Объект – порядок сохранение врачебной тайны.
Объективная сторона – действия по разглашению врачебной тайны их тяжкими последствиями и причинной связью между действиями и последствиями. Преступление окончено с момента наступления тяжких последствий для потерпевшего из-за разглашения врачебной тайны.
Субъект - физическое, вменяемое лицо, достигшее возраста уголовной ответственности (16 лет) являющийся медработником, а также иные лица, в том числе работающие в судебных и правоохранительных органах и т.д., которым такая информация стала известна в связи с выполнением ими профессиональных и служебных обязанностей.
Субъективная сторона – смешанная форма вины. Умысел по отношению к деяниям и неосторожность по отношению к последствиям.
Комментарий.
Согласно ст.40 основ законодательства Украины об охране здоровья.
Медицинские работники и иные лица, которым в связи с выполнением профессиональных или служебных обязанностей стало известно о болезни, медицинском обследовании, осмотре и их результатах, интимную и семейную сторону жизни гражданина, не имеют права разглашать эти ведомости, кроме предусмотренных законом случаев.
Разглашение – любые письменные или устные сообщения, передача документов и иных носителей информации которые содержат врачебную тайну посторонним лицам, не имеющим непосредственного отношения к лечению потерпевшего. Тяжкие последствия, в данном случае как результат разглашения тайны, - тяжёлое обострение заболевания как следствие переживаний, самоубийство и т.д.

 
HOUSEДата: Субота, 08.05.2010, 19:28 | Повідомлення # 7
Профі
Група: Адміністратори
Повідомлень: 451
Статус: Offline
Закон України "Про поховання та похоронну справу"
( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 7, ст.47 ) ( Із змінами)

Стаття 7. Гарантії конфіденційності інформації про померлого

Держава гарантує конфіденційність інформації про померлого.
Надання такої інформації здійснюється відповідно до Закону України
"Про інформацію"


З повагою.
 
ЛанаДата: П`ятниця, 25.02.2011, 05:03 | Повідомлення # 8
Профі
Група: Модератори
Повідомлень: 416
Статус: Offline
Документ 2297-17, редакцiя вiд 01.06.2010, чинний (1 сторiнка)

Сторiнка "Законодавство України" сайту Верховної Ради [ 25.02.11 05:59 ]

З А К О Н У К Р А Ї Н И

Про захист персональних даних

( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, N 34, ст.481 )


Удачі!
 
HOUSEДата: Неділя, 16.10.2011, 17:37 | Повідомлення # 9
Профі
Група: Адміністратори
Повідомлень: 451
Статус: Offline
Закон України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, N 4, ст.19):
...
Стаття 23. Вищий нагляд за додержанням законодавства про охорону здоров'я
Вищий нагляд за додержанням законодавства про охорону здоров'я здійснюють Генеральний прокурор України і підпорядковані йому прокурори.
...

Таким чином, працівники прокуратури, згідно статті 20 "Закону України Про прокуратуру", мають право на доступ до матеріалів, котрі містять медичну таємницю.


З повагою.
 
лікарДата: Середа, 20.03.2013, 18:16 | Повідомлення # 10
Прохожий
Група: Користувачі
Повідомлень: 2
Статус: Offline
Доброго дня!
Щиро дякую за таку чудову сторінку! smile

Шкода, що перестала бути популярною! sad

Щодо прокурорської перевірки, виходить прокурор має право лише перевірити документацію. Оскільки прокурори не мають достатньої компетенції в медичних питаннях, для експертної оцінки мусять звернутися до експертів-медиків, а це вже розголошення персональних даних третій особі, що не може відбуватися без згоди особи, якої стосуються ці дані. Чи у моїх судженнях закралася похибка?
 
HOUSEДата: Середа, 20.03.2013, 20:12 | Повідомлення # 11
Профі
Група: Адміністратори
Повідомлень: 451
Статус: Offline
Потрібно буде переглянути матеріали, так як зараз вийшов новий Цивільний Кодекс та КПК.
На рахунок прокурорських перевірок: вони їх здійснюють по загальному нагляду за дотриманням законності. Це як субординатор або інтерн рецензують карту стаціонарного хворого на відповідність дотримання "протоколів"...


З повагою.
 
komarДата: Четвер, 24.10.2013, 13:26 | Повідомлення # 12
Любитель
Група: Користувачі
Повідомлень: 15
Статус: Offline
хех...шось не думаю, шо в нас в україні таке реально є практиці. ви вже мене пробачте...

Додано (24.10.2013, 14:26)
---------------------------------------------
ау...тут взагалі хтось є??

 
ВладимирДата: П`ятниця, 25.09.2015, 16:00 | Повідомлення # 13
Прохожий
Група: Користувачі
Повідомлень: 7
Статус: Offline
на бумазі є, але на практиці немаї.
 
Форум лікарів » Юридична консультація » Лікарська таємниця » Закони про лікарську таємницю
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Послуги сайту надаються без гарантій будь-якого роду як прямих, так і непрямих. Користувач погоджується, що використовує сайт на свій власний ризик.
Всі представлені матеріали і документація носять інформаційний характер і не можуть використовуватись як офіційні документи.
Представлені на сайті матеріали призначені для фахівців охорони здоров'яі і не можуть бути керівництвом для самостійної діагностики та лікування.
Адміністрація сайту не несе відповідальності за можливу шкоду нанесену Вашому здоров'ю самостійним лікуванням, що проводиться по рекомендаціях, даних на сайті.
Ми не гарантуємо того, що вся інформація і матеріали, розміщені на даному сайті, не містять помилок. У разі виявлення неточностей в інформації прохання повідомити про це.

При використанні матеріалів сайту, будемо вдячні за посилання на головну сторінку www.medsoft.ucoz.ua
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов